dinsdag 15 juli 2014

DIERENPARK AMERSFOORT, DEEL 2

Ondanks dat je als Vogelspotter eigenlijk niets hebt te zoeken in een Dierentuin, is zo'n dagje toch heel leuk en ontspannend . Viel helemaal niet tegen !! Ging er heen omdat het bewolkt en regenachtig was en ik toch wel nieuwsgierig was naar het nieuwe Vogelverblijf, dat pas geopend is en Snavelrijk is genoemd. Hierover meer in Dierenpark deel 3.( En stiekem is het ook wel is leuk als je alle dieren voor je neus hebt zitten, bij elkaar,hihi)

Dierentuin Amersfoort is wel heel erg leuk geworden, het was al leuk, maar er is zoveel bij gekomen, zeker voor Kinderen is er heel veel te doen, klimmen, klauteren en er worden diverse activiteiten georganiseerd.

Al met al ben ik natuurlijk ook nog andere dieren tegen gekomen dan de Vogels waar ik voor ging en heb van sommigen ook nog wat plaatjes geschoten, natuurlijk kon ik het niet laten !

Have Fun !!






SOORT BEHOUD






Dierentuindieren zijn de ambassadeurs van dieren in het wild. DierenPark Amersfoort en de andere Nederlandse dierentuinen behoren tot de modernste tuinen in de wereld. Zij laten de dieren in zo natuurlijk mogelijke leefgroepen en verblijven zien. Het park wil haar bezoekers laten zien hoe bijzonder de natuur is en aansprekende informatie geven over dieren. Verder wordt onderzoek gedaan naar bedreigde diersoorten en hun natuurlijke omgeving en wordt geprobeerd bedreigde dieren in stand te houden.

VERDERE INFORMATIE: http://www.dierenparkamersfoort.nl/dierenpagina/soortbehoud/

 Japanse Makaken en daar zaten ook jongen tussen, zo vreselijk schattig, of je nu een jong bent van een dier of een mens ( eigenlijk ook een zoogdier) ze zijn allemaal even leuk en ondeugend. Japanse Makaken kunnen in de winter enorm genieten van een warm bad in de warmwaterbronnen in de bergen. Ook in het DierenPark hadden ze een verwarmd bad. Hier maakten ze echter geen gebruik van, vermoedelijk omdat het in hun natuurlijke leefgebied flink kouder kan zijn dan in Nederland.

Tegenover de Japanse tuin bewonen de Japanse makaken een eiland. Dit eiland is voorzien van rotspartijen en een waterval.

Wetenschappelijke naam: Macaca fuscata

Japanse makaken hebben kale rode gezichten. Als het paartijd is veranderen de rode gezichten van de mannen langzaam in een knalroze/rode kleur. Het lichaam van deze uit Japan afkomstige dieren is aangepast aan de daar voorkomende kou. Ze hebben bijvoorbeeld een dikbruine grijze vacht. Daarnaast hebben ze een zeer korte staart, wat afvriezen voorkomt.
Alle makaken hebben handen en voeten met een tegenover de vingers te plaatsen duim waarmee ze objecten kunnen vastgrijpen.




WACHT OP MIJ, IK WIL OOK MEE !!


FF DENKEN
DE JAPANSE TUIN

JAPANSE TUIN

ORNAMENT IN DE JAPANSE TUIN

De koi karper is een gekweekte vis, die alleen als vrijgelaten vissoort in de natuur voorkomt. De voorouders komen uit Laos, China en Vietnam.  In HET park vind je de koi-karpers in de Japanse Tuin in de grote vijver om het apeneiland heen. Ook zwemmen ze in de kleine vijver in de tuin zelf. Naar schatting zwemmen er ongeveer 1.200 koi karpers rond, van heel groot tot heel klein.



MANTELBAVIAAN

Mantelbavianen eten in het DierenPark vooral groenten. Zij eten opvallend minder fruit dan andere aapsoorten. Ook eten de mantelbavianen meelwormen, maïs en soms ei. Bij warm weer worden de dieren soms verrast met een zomerse traktatie: ijsjes van fruit. In hun dorre natuurlijke omgeving moeten de bavianen vaak genoegen nemen met alles wat te vinden is: wortels, gras en knollen.

KROOS ZIE JE ZE OOK VEEL ETEN,  DUS DE KLEINE KRIJGT ZIJN PORTIE GROENTEN WEL NAAR BINNEN :-D

MOEDERS HIELD DE KLEINE STEEDS BIJ DE STAART VAST ZODAT HIJ NIET KON WEGLOPEN, TOEN BESLOOT HIJ DAT HIJ MAAR IS WAT MOEST GAAN DRINKEN, MAAR MOEDERS LIEP GEWOON DOOR

PFFFF, IS ZE NOU NOG NIET KLAAR MET FOTO'S MAKEN 

DE KLEINE GAF HET NOG NIET OP

FAMILIE ONDERONSJE


HET IS EEN JONGEN !!

Japanse makaken zijn een van de weinige apensoorten die een vaste paartijd hebben. Dit komt door de extreme kou die voorkomt in hun land van herkomst. In de paartijd hebben zowel de mannetjes als vrouwtjes diverse partners. Maar de vrouwen onthouden wel heel goed door welke mannetjes ze voorgaande keren zijn gedekt. Die mannen zijn namelijk tijdelijk niet meer zo aantrekkelijk voor ze. Ze leven meestal in groepen van 20 tot 30 dieren waarbij de vrouwen een zeer hechte band hebben.


Kamelen zijn bekend om hun bulten. De kameel heeft er twee, de dromedaris één. In deze bulten wordt geen water opgeslagen, zoals wel eens wordt gedacht, maar vet.  Hierdoor kunnen ze dagen zonder water en voedsel. Ze zijn ook zeer zuinig met vocht en verbruiken zo min mogelijk.  Het zijn de grootste zoogdieren die zijn aangepast aan het leven in de woestijn.

In DierenPark Amersfoort woont een vrijgezellen groep mannetjes giraffen. Er vertrekt regelmatig een giraffe naar andere dierentuinen om deel te nemen aan het Europese fokprogramma en er komen regelmatig giraffen uit andere tuinen bij. De groep bestaat gemiddeld uit zeven giraffen. In het wild komt deze groepssamenstelling van vrijgezelle mannen ook vaak voor.

Giraffen hebben een tong van 40 cm lang. Alleen de tong van een miereneter is langer (60 cm). Ze slapen over het algemeen rechtop. De slaapperioden duren hooguit 5 minuten.

Door hun hoogte en uitstekende gezichtsvermogen zijn ze in staat om visueel contact te houden met hun groepsgenoten over lange afstanden.

De vosmangoest in DierenPark Amersfoort vind je net voor de ingang van De Nacht. Het zijn dieren die overdag actief zijn. Vosmangoesten leven in het wild vaak in de buurt van menselijke nederzettingen.

Alleen het dominante paar zorgt voor nakomelingen. Dit systeem heeft als voordeel dat alleen de twee sterkste dieren hun genetisch materiaal doorgeven aan het nageslacht. De rest van de gemeenschap werkt mee met de opvoeding van de jongen en het verdedigen van het gangenstelsel.

Vosmangoesten leven in grote kolonies in gangenstelsels met wel vijftig dieren bij elkaar. Het gangenstelsel kan vijftig vierkante meter beslaan met een diepte van 1,5 meter en met wel veertig ingangen. Ook zijn er aparte babykamers en wc-ruimtes.

Vosmangoest lijkt net stokstaartjes, maar dan met een vossenstaart en vossensnuit. Hun Zuid-Afrikaanse naam is ‘witkwasmuishond’. Deze danken de vosmangoesten aan het witte staartpuntje.


De dominante man begint de dag met het urineren op alle dieren. De hele club heeft dan weer de hele dag hetzelfde geurtje.

Het grootste gedeelte van de dag wordt besteed aan het zoeken naar voedsel. Dit doen zij met de hele kolonie, onder toeziend oog van enkele wachters die op een kleine verhoging staan. Zij eten sprinkhanen, termieten, insecten, ratten en vogels. In DierenPark Amersfoortt krijgen de dieren ‘s ochtends vlees en ‘s middags fruit.

Mara’s hebben veel weg van een haas of een antilope. Toch zijn ze nauwer verwant met de cavia. In DierenPark Amersfoort wonen tien mara’s en er worden geregeld jongen geboren.


Mara’s staan hoog op hun poten en hebben grote, rechtopstaande oren en grote ogen. Zij hebben een korte, bruine vacht met een donkere, grijsachtige rugzijde. Over de romp loopt een witte franje. Ook de buik is wit. Mara’s worden gemiddeld 70 cm lang met een 4,5 cm lang staartje en een lichaamsgewicht van 9 tot 16 kg.

Mara’s leven overdag in open gebieden. Zo voelen ze zich veilig, omdat ze op deze manier alles kunnen overzien. ‘s Nachts betrekken ze een zelfgegraven hol of het verlaten hol van een viscacha. Een paartje heeft meestal een woongebied van zo’n veertig hectare.




EN KWAM OOK NOG EEN MUISJE TEGEN

EN BOEDDHA OOK


Een olifant kan wel zestig jaar worden in dierentuinen. In het wild worden zij dertig tot veertig jaar oud. De leeftijd in dierentuinen ligt vaak hoger omdat ze daar veilig zijn voor de mens en niet te lijden hebben onder droogte en voedseltekorten.

In DierenPark Amersfoort wonen vijf Aziatische olifanten; drie vrouwtjes (oma Warwar, moeder Indra en dochter Kina) en twee bullen: de kleine Kyan en Maurice. Op dit moment hebben wij twee jonge olifantjes in de kudde: Kyan en zijn zus Kina. Hun moeder Indra is gedekt door olifant Alexander die inmiddels DierenPark Amersfoort weer heeft verlaten. Kyan is geboren op 1 november 2012 en zijn zus Kina op 10 november 2009.

Een olifant gaat puberen als hij vier jaar oud is

Olifanten zijn heel intelligente dieren.

FLOWER POWER

KUNST IN DE VORM VAN DIEREN KOM JE OOK OVERAL TEGEN, HEEL MOOI GEDAAN

EEN ATALANTA  OP EEN VLINDERSTRUIK



EEN GRIEKS/ROMEINSE SFINX UIT DE LATE TIJD IN EGYPTE

EGYPTISCHE OBELISK

 De witkeelvaraan leeft zowel in bomen als op de grond, hun lichaamslengte is ruim 1,2 meter.

DE KASHBA
Tekstbron Dieren:  http://www.dierenparkamersfoort.nl/dieren/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten