maandag 26 augustus 2013

PURPER REIGER, POLDERS NEXT TOPMODEL

Op zoek naar de Purperreiger, opgezocht waar je ze het beste kan vinden, op pad getogen met m'n beste vriend Tom, Tomtom wel te verstaan. Een geweldige uitvinding, hadden ze veellllllll eerder moeten uitvinden, had een hoop verdwalen gescheeld, haha

In ieder geval luister ik goed naar Tom, maar in de buurt van de bestemming vond ik linksaf ook wel wat hebben, dus niet rechts maar links, wat natuurlijk weer een hoop gedoe gaf, want Tom bleef maar zeggen dat ik moest omkeren, maar eigenwijs en door gereden en dat heeft geen windeieren gelegd, Hoeraaaaa zie ik ineens rechts een Purper Reiger zitten, wauwwww dat was wel even kicken, vooral toen ik een stukje achteruit moest, hij ook nog bleef zitten, ondertussen ving hij/zij zelfs nog een kleine lunch. Het zijn schitterende Vogels !!

En hij heeft z'n best gedaan voor me, in alle standen is hij/zij op de kiek gezet, was echt SUPER GAAF !!
Geluksvogel die ik was, want verder ben ik er geen een meer tegen gekomen !!

Purperreiger:

De purperreiger (Ardea purpurea) is een lid van de reigerfamilie (Ardeidae) die broedt in een groot gebied dat reikt van Afrika tot Centraal- en Zuid-Europa en diep in Zuid- en Oost-Azië. De Europese populatie bestaat uit trekvogels die overwinteren in Afrika. De purperreiger is verder een zeldzame dwaalgast ten noorden van het broedgebied.

Status in Nederland:

Deze reiger broedt in kolonies in oud riet, in laag struweel en in moerasbos (elzen en wilgen). Hij vist in helder water vanuit begroeide oevers en laat zich makkelijk verstoren. In de winters trekken deze purperreigers naar West-Afrika zuidelijk van de Sahara.
Vanaf zeker 1800, maar mogelijk eerder, broeden er purperreigers in Nederland. Het aantal zal in de loop van de 19de eeuw zijn gedaald door het droogleggen en ontginnen van moerasgebieden. De eerste tellingen zijn van 1971 en 1977, toen waren er 900 broedparen. Dit aantal daalde naar 300 in 1984, na een korte opleving werd rond 1990 een dieptepunt onder de 250 broedparen bereikt. Sindsdien stijgt het aantal weer. Volgens SOVON waren er in 2007 523 broedparen in Nederland. De soort staat als niet bedreigd op de internationale IUCN rode lijst maar valt wel onder de AEWA. De soort is in 2004 als bedreigd op de Nederlandse rode lijst gezet. De soort staat niet op de Vlaamse rode lijst.
Dankzij de beschermde status van de purperreiger verklaarde de Raad van State een besluit tot het plaatsen van windmolens bij natuurreservaten in Overijssel nietig (uitspraak 1 april 2009 Afdeling Bestuurssrechtspraak).





























EN DAAR GING HIJ/ZIJ WEER




1 opmerking:

  1. Haha die Tom. Weet het altijd beter. Is inderdaad een geweldige hulp. Wat een bofkont. Een purper reiger. Blijft nog poseren voor je ook. Had vast erge trek dat het dier bleef zitten.
    Wat een klauwen zeg. Lijken wel grijpkranen. Als die je te pakken nemen is er geen ontkomen meer aan.
    Een gaaf moment te pakken. Etenstijd.

    Gr. Nicole

    BeantwoordenVerwijderen