maandag 26 augustus 2013

OOIEVAARS PERIKELEN

Vorige maand het geluk gehad om nog wat Ooievaars pubers vast te leggen. Kwam 2 nesten naast elkaar tegen en de weg lag vrij hoog dus kon aardig fotograferen. Helaas was het die dag helemaal bewolkt, maar daarom niet getreurd want Ooievaars zijn hier niet dik gezaaid, laat staan nesten, dus was er helemaal blij mee !!

Op het ene nest zat nog 1 jong en op het andere nog 2, hoorde dat de rest al uitgevlogen waren. Kon gelukkig wel parkeren in de berm en ben gaan wachten op wat er ging komen, geen van de ouders waren "thuis". Een tijdje later kwam de 1e ouder terug, helaas lette ik net op nest 2, dus zag hem/haar niet aankomen. Maar wat er toen gebeurde maakte dat weer goed, moeders of vaders had een flinke hap voor puber meegenomen, die ze begon uit te braken, een konijntje dacht ik, wel zielig hoor, maar ja de Ooievaars moeten ook eten natuurlijk.

Puber had er in ieder geval veel moeite mee om het weg te krijgen en de ouder heeft hem zelf nog een paar x naar binnen gewerkt om het beestje vervolgens weer uit te braken, het heeft een behoorlijke tijd geduurd voor Puber de prooi naar binnen had.

Ooievaar:

De ooievaar (Ciconia ciconia) is een grote vogel uit de familie ooievaars (Ciconiidae) uit de orde van de ooievaarachtigen (Ciconiiformes).


Leefwijze:

Als carnivoor eet de ooievaar een breed scala aan dierlijk prooien, inclusief insectenvissenamfibieënreptielen, kleine zoogdieren en kleine vogels. Hij pakt het meeste voedsel van de grond, tussen lage vegetatie en uit ondiep water. Het is een monogame broeder, maar vormt geen paar voor het leven. Het paar bouwt een nest bestaande uit grote takken, dat soms meerdere jaren wordt gebruikt. Het vrouwtje legt elk jaar één legsel van gewoonlijk vier eieren, die 33 tot 34 dagen na het leggen asynchroon uitkomen. Beide ouders broeden om beurten de eieren en voeden ook beide de jongen. De jongen verlaten het nest 58 tot 64 dagen na het uitkomen en worden hierna nog 7 tot 20 dagen gevoed door de ouders.


Bescherming:

De ooievaar heeft van het International Union for Conservation of Nature (IUCN) de status "veilig" gekregen. Hij profiteerde van menselijke activiteiten gedurende de middeleeuwen toen veel bossen werden gekapt, maar wijzigingen in landbouwmethodes en industrialisatie leidde tot een afname of zelfs verdwijnen van de ooievaar uit delen van Europa in de 19e en het begin van de 20e eeuw. Bescherming en herintroductieprogramma's in hele Europa hebben er in geresulteerd dat de ooievaar weer broedt in België, Nederland, Zwitserland en Zweden. Hij heeft weinig natuurlijke vijanden, maar kan wel last hebben van verschillende soorten parasieten. Het verenkleed kan last hebben bijtende luizen (Mallophaga) en vedermijten, terwijl de grote nesten een wijd scala aan Mesostigmatamijten bevatten.
Deze opvallende vogel heeft aanleiding gegeven tot vele legendes in zijn verspreidingsgebied, waarbij de meest bekende is dat baby's worden gebracht door de ooievaar.

Verspreiding:

De twee ondersoorten die lichtelijk variëren qua formaat, broeden in Europa (noordelijk tot Estland), Noordwest-Afrika, Zuidwest-Azië (oostelijk tot het zuiden van Kazachstan) en zuidelijk Afrika. De vogeltrek van de ooievaar vindt plaats over lange afstanden. Hij overwintert in Afrika ten zuiden van de Sahara of in India. Omdat hij gebruikmaakt van thermiek om te vliegen en deze zich niet vormt boven open water vermijdt hij tijdens de trek tussen Europa en Afrika de oversteek over de Middellandse Zee door om te vliegen via de Levant in het oosten of de Straat van Gibraltar in het westen.


Gedrag:

Ooievaars zijn trekvogels die grote afstanden af kunnen leggen. In Zuid-Afrika heeft de soort de neiging plotseling op te duiken in streken waar een insectenplaag optreedt. Dat komt doordat er veel te eten is op zo'n plek. Ooievaars zijn sociale dieren, maar hebben ook veel tijd voor zichzelf nodig. Ook besteden ze veel tijd aan de kleine jongen. De ooievaar is een groepsvogel; zwermen van duizenden individuen zijn geregistreerd langs de trekroutes en in de overwinteringsgebieden in Afrika. Niet broedende vogels komen tijdens het broedseizoen bij elkaar in groepen van 40 tot 50 exemplaren.

Bron: Wiki
































EN EINDELIJK IS ZIJN/HAAR VOEDSEL NAAR BINNEN !!

2 opmerkingen:

  1. Geweldig! Mooi moment te pakken. Vliegjes en het naar binnen werken van een heel konijn. Dat ze daar niet in stikken. Ziet er sneu uit maar zo is de natuur eten en gegeten worden!

    Gr. Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Auto correct op mijn tablet vliegjes moet zijn vliegles

    BeantwoordenVerwijderen