maandag 5 maart 2012

Januari & Februari 2012, Deel 3, Diverse Watervogels

Het mannetje van de brilduiker heeft een opvallende, zwartwitte tekening. Het vrouwtje is minder opvallend getekend, maar is toch duidelijk te herkennen aan de bruine kop. Bij beide geslachten valt de gele iris op. In de vlucht is de brilduiker te herkennen aan de snelle vleugelslag, waarbij een fluitend geluid te horen is dat veroorzaakt wordt door de slagpennen van de vleugels.

In Nederland broeden hoogstens enkele brilduikers, in Europa broeden de vogels vooral in Scandinavië en dan bij voorkeur langs heldere meren in het bos. Het nest wordt gebouwd in een boomholte. De jonge vogels laten zich, nadat ze uit het ei gekropen zijn, uit het nest vallen om de moeder meteen te volgen naar het water. In de winter trekken de vogels onder andere naar Nederland om te overwinteren op binnenwater of langs de kust.



De Brilduiker staat op de Rode lijst. Bron: http://vogelvisie.nl/soort/brilduiker.php  








Bij het nonnetje is vooral het mannetje een zeer opvallende en goed te herkennen vogel. Het verenkleed is grotendeels wit met enkele dunne, zwarte lijnen en een zwarte vlek rond het oog. Dankzij de roodbruine kop met witte wangen en keel is ook het vrouwtje goed te herkennen. In de zomer verliest het mannetje tijdelijk het prachtkleed en lijkt dan veel op het vrouwtje, maar heeft dan wel meer wit op de vleugels.

Het nonnetje is in Nederland een echte wintergast die 's winters vooral rond het IJsselmeer vaak in groepen te zien is. De vogel broedt in het noorden van Scandinavië en Rusland, en bouwt het nest langs de oever van meertjes in het bos. Het nest wordt gebouwd in een boomholte en wordt bekleed met dons om de eieren tegen de kou te beschermen. Bron: http://vogelvisie.nl/soort/nonnetje.php


Door de roodbruine kop is vooral het mannetje van de smient een goed herkenbare soort. In de vlucht is het mannetje te herkennen aan een wit veld op de vleugel. het vrouwtje heeft een minder herkenbaar verenkleed, maar beide geslachten hebben een blauwgrijze snavel met een zwarte punt. De roep van het mannetje bestaat uit een fluitend wie-oe dat het gehele jaar door te horen is.

De smient broedt slechts in zeer kleine aantallen in Nederland. Vogels die in Scandinavië broeden, overwinteren in Nederland of trekken nog verder naar het zuiden. Hierdoor zijn 's winters vaak grote groepen smienten in Nederland te zien, vooral op graslanden langs de kust. In tegenstelling tot de meeste andere eenden grazen smienten 's winters net als ganzen in weilanden. Bron : http://www.vogelvisie.nl/soort/smient.php






De groenpootruiter lijkt enigszins op de tureluur, maar is duidelijk te herkennen aan de groenachtige poten en de geheel donkere snavel, die bij de tureluur beiden oranje zijn. Ook ontbreekt bij de groenpootruiter de witte achterrand bij de vleugels. De roep van de groenpootruiter klinkt als tjuu, tjuu, tjuu. Tijdens de balts roept de vogel langdurig kluwuu.

Vooral in voorzomer en in het najaar is de groenpootruiter in Nederland een algemeen voorkomende vogel, die met name in kleine groepen op de wadden en bij ondiep binnenwater te zien is. De vogel broedt onder meer in het noorden van Europa, waar het nest wordt gebouwd in het grensgebied tussen bos en veen. Overwinteren doet de vogel langs de kusten van het Middellandse-Zee gebied en de Atlantische oceaan. Bron: http://www.vogelvisie.nl/soort/groenpootruiter.php

POLDER TAFEREELTJE.

MEERKOET




De dodaars is één van de kleinste futen en heeft een korte hals en een korte snavel. De vogel valt zowel in het zomer- als in het winterkleed op door het witte achtereind van donsachtige veren. In het zomerkleed zijn de wangen roodbruin van kleur, terwijl de borst en de flanken donkerbruin zijn. In het winterkleed zijn de flanken en de borst vaalwit van kleur.

Dodaars broeden op meren en plassen met een dichte oeverbegroeiing. De vogels wagen zich slechts zelden ver van de beschutting van de oever. Vaak verraad de vogel in de broedtijd zijn aanwezigheid alleen door de roep, een hoge triller die klinkt als bi-bi-bi-bi. In de winter zoekt de dodaars opener water op en is dan ook op vijvers in steden te vinden, hoewel de vogel ook dan erg schuw blijft. Bron: http://vogelvisie.nl/soort/dodaars.php

m

GROTE WITTE ZILVERREIGER

WILDE EEND

WILDE EEND, VROUWTJE

MUSKUS EEND










Geen opmerkingen:

Een reactie posten