woensdag 12 juni 2013

Ganzen Perikelen

Vanwege een tennisarm ben ik al een tijd niet op de pc geweest en ook tot m'n droefenis niet naar de polder.
Maar daarom niet getreurd want had nog het een en ander aan foto's staan die nog op het blog moesten, :-D

Ganzen ben er dol op en ze zijn ook altijd heel fotogeniek, een dankbaar object om te fotograferen dus. Helaas gaan er weer stemmen op dat er teveel zijn, dus moeten ze maar weer vermoord worden, volgens mij is het probleem dat er teveel mensen zijn met gevolg dat de gebieden waar ze verblijven steeds kleiner worden  :-(

Mijn persoonlijke mening is dat ze zich maar is druk moeten gaan maken om het zooitje dat Nederland is geworden !! Maar daar is deze regering nog slapper in dan alle vorige !! Een hele prestatie, grrrrrrrrrr

Indische gans, Deze gans is een van 's werelds hoogst vliegende vogels. De hoogst waargenomen vliegende gans, vloog op 7290m hoogte.

Ook in Nederland komen Indische ganzen voor die nazaten zijn van vogels die zijn uitgezet of ontsnapt. Het eerste gedocumenteerde broedgeval in het wild vond plaats in 1977. Daarna gebeurde er weinig tot in 1986. Tussen 1986 en 1999 steeg het aantal broedparen tot 60 - 80 paar. Het gebied met de meeste broedende vogels ligt langs de Lek (rivier) tussen Hagestein en Culemborg. In de winter komen zij in een veel groter gebied binnen Nederland voor, mogelijk aangevuld met verwilderde Indische ganzen uit andere Europese landen. In het winterseizoen 2007/08 zijn in Nederland maximaal ca. 300 Indische ganzen geteld.



De grauwe gans is een grote grijze watervogel met roze poten. Hij heeft zwarte vlekjes op de buik. De kop is lichtgrijs, de voorvleugel is grijswit. De snavel kan roze (oostelijke ondersoort, Anser anser rubirostris) of oranje (westelijke ondersoort, Anser anser anser) zijn. Het is een herbivoor.
Het is een zogenaamde deeltrekker. Sommige vogels trekken weg, sommige blijven in het broedgebied en in Nederland komen 's winters grauwe ganzen uit Noord-Europa. De lichaamslengte bedraagt 75 tot 90 cm en het gewicht 3 tot 4 kg.

Tijdens de rui waarin de gans niet vliegen kan, zoekt de gans een goed heenkomen in rietlanden. Ze kunnen dan zo veel riet (vooral de wortelstokken van het riet) consumeren dat de verlanding door riet wordt tegengegaan. De Oostvaardersplassen waren in eerste instantie vooral gedacht als ganzenreservaat. In het Verdronken Land van Saeftinghe foerageren 's winters jaarlijks tienduizenden grauwe ganzen op de knolletjes van zeebies. Hierdoor worden monotone zeebiesvegetatie terug gezet in de successie en maken zij (tijdelijk) plaats voor soortenrijkere vegetaties.







Rechtsboven is een Canadese Gans.

De grote Canadese gans is een exoot in Europa. In Nederland waren er al in 1951 broedgevallen in het wild van Canadese ganzen. Tot in de jaren 1980 werden deze verwilderde dieren afgeschoten. Na 1987 werd dit niet meer gedaan. Tussen 1987 en 1997 steeg het aantal broedparen van 100 naar 225. Volgens door SOVON gecoördineerde tellingen van het waterwild in Nederland nam het aantal waargenomen grote Canadese ganzen tussen 1981 en 2006 met 27% per jaar toe. Het gemiddelde aantal bereikte in 2006 de 20.000




Geen opmerkingen:

Een reactie posten