zondag 26 juni 2011

NATUURMONUMENTEN: Dintelse Gorzen

Vorige week een boekje gekregen van een collega, over Natuurmonumenten, alle gebieden die ze beheren staan erin :-) Als eerste ben ik naar de Dintelse Gorzen getogen. Dacht dat zo op de kaart te zien, is niet al te ver, haha 130 km toch nog.

Helaas was het vreselijk nat weer, ging weg met regen en kwam terug met regen, maar wie maalt er nou om een buitje he, dus toch op pad.

Hier wat info over de Dintelse Gorzen: Bron:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dintelse_Gorzen ( op het moment is de site van NM. niet te bereiken )

De Dintelse Gorzen danken hun naam aan de rivier de Dintel, hoewel deze rivier niet direct gelegen is aan de Dintelse Gorzen. Het gebied van slikken en gorzen wordt al in de 15e eeuw genoemd en behoorde toe aan de burgers van Steenbergen. Dezen wilden het gebied indijken, maar dit is dankzij de sterke stroming nooit gelukt. Nadat de Philipsdam in 1987 werd voltooid verdwenen de getijden, en ontstond het huidige gebied. Door de vroegere geschiedenis bestaat het gebied uit allerlei 'eilanden' van zoete grond binnen een voornamelijk zilt landschap, wat zorgt voor een grote diversiteit aan planten; in het bijzonder orchideeën. Het is de intentie van Natuurmonumenten om de Dintelse Gorzen in de toekomst met de Biesbosch te verbinden.

In het gebied bevinden zich een aantal kudden van Schotse hooglanders en verwilderde shetlandpony's die de vegetatie begrazen. Naast deze grote grazers zijn de gorzen ook thuis aan grote vogelkolonies, zoals die van de Rotgans, Grauwe Gans, Zilverreiger en de Lepelaar, maar ook jagers zoals de Blauwe kiekendief en de Buizerd.

Verdere info op de site van Natuurmonumenten :
http://www.natuurmonumenten.nl/content/dintelse-gorzen

Al met al was het een leuke dag, ondanks de regen, helaas niet het beste weer voor foto's dus heb ze hier en daar maar wat opgelicht. Heb de hele wandelroute gedaan en ben helemaal niemand tegen gekomen, dat was wel weer het voordeel van zo'n natte dag, hihi . Helaas ben ik ook niet veel dieren tegen gekomen, dat was minder dus. Geen , pony's en 1 Schotse hooglander, maar die kwam ik tegen buiten het gebied, haha.

Groeten & Peace Karla

ALLES WAS SUPERGROEN DOOR DE REGEN.









UITZICHT VANUIT DE VOGELHUT EN EEN GROTE PLENSBUI !!























ST. JANS VLINDER

SCHOTSE HOOGLANDER







3 KLEINE KLEUTERTJES, SCHUILEND VOOR DE REGEN


ZILVERREIGER

CANADESE GANZEN EN EEN LEPELAAR


POETSTIJD

LEPELAAR, HELAAS ZITTEN ZE VAAK VER WEG :-(





LEPELAAR

LEPELAAR

HAAST...

EEN VERSTOPTE MEERKOET.




DEZE HAAN HAD HET GOED NAAR ZIJN ZIN OP DIE PAAL :-)










VEENPLUIS

ST. JANS VLINDER, HELEMAAL NAT VAN AL DIE REGEN !!




















































































1 opmerking:

  1. hoi karla
    weer een mooie serie natuur en landschapjes
    goed op gemerkt dat lhbtje
    groet rini

    BeantwoordenVerwijderen